O mléce

  • Kravské mléko je produktem mléčné žlázy krávy.
  • Mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám člověka. Mléko obsahuje: bílkoviny, lehce stravitelné tuky a mléčný cukr, který příznivě podporuje činnost některých střevních mikroorganismů.
  • Mléko je hlavním zdrojem vápníku. Dále obsahuje: draslík, fosfor, hořčík, sodík a mnoho dalších stopových prvků.
  • Mléko obsahuje i řadů vitamínů, například: vitamín B, D,C…
  • Mléko je lehce stravitelné. Ještě lépe stravitelné jsou kysané mléčné nápoje (např. podmáslí) a kysané produkty s mléčnými kulturami (např. jogurt).
  • Mléko můžeme pasterizovat a tím zničíme eventuální choroboplodné zárodky, současně s nimi, ale zničíme i bakterie mléčného kysání, tím mléko kysá hůře. Při převaření mléka se na povrchu vytvoří škraloup, což jsou vysrážené mléčné bílkoviny a trochu tuku.
  • K tomu, aby kráva dávala mléko, musí mít telátko (kráva je savec jako člověk).
Naše mléko má:
  • Tučnost od 3,6% do 4,2 %. Tučnost je závislá na ročním období. V zimních měsících je tučnost vyšší (aby mléko pro telátko bylo výživnější) a v letních měsících zase naopak nižší (tele nepotřebuje tolik energie na výrobu tělesného tepla).
  • Obsah mléčné bílkoviny se pohybuje kolem 4%, v závislosti na krmivu.
  • Průměrná užitkovost našich krav je 8600litrů /laktace(305 dní).
  • Mléko dodáváme do Bohušovické mlékárny.
Adresa:
Vítězslav Škoda
Vražkov 16
41301 Roudnice nad Labem
Kontakty
Telefon: 737 971 543
E-mail: objednavky@minimlekarnapodripem.cz

Projekt - Modernizace zemědělského podniku

je financován z rozpočtu České republiky, z Programu rozvoje venkova 2014 - 2020.
Cílem je investice vedoucí k modernizaci zemědělského podniku.

Předmětem dotace bylo robotické dojení krav a zlepšení welfere chovaných zvířat

Ministerstvo zemědělství ČR Program rozvoje venkova
© 2024 Vitězslav Škoda
Tento web používá k poskytování služeb analýzu návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace