Domácí jogurt

Ingredience

  • 1 litr mléka
  • 1 jogurt 250 g (s živými kulturami, nejlépe Holandii)
  • Kondenzované mléko slazené Salko (jen pokud chcete mít jogurt nasládlý)

Postup

  • Mléko se svaří
  • Nechá se vychladnout na pokojovou teplotu a přimíchá se bílý jogurt (popřípadì Salko pokud by někdo chtěl jogurt nasládlý)
  • Směs se nalije do uzavíratelných skleniček-zatím nevíčkovat!
  • Nezavíčkované sklenice se dají do předehřáté trouby na cca 50 stupňů (ne více, zničila by se kultura) zhruba na 2-3 hodiny
  • Pak se trouba vypne a nechá se to v ní pomalu chladnout (nejlépe v zavřené troubě přes noc), ráno se to zavíčkuje a dá do ledničky
  • Kdo chce, nechá si ve skleničce nahoře trochu místa a mùže si tam přidat marmeládu či ovoce
  • Dobrou chuť
Domácí jogurt

Domácí tvaroh

Ingredience

  • 2 litry mléka (a více)

Postup

  • Čerstvé mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout (cca 2-3 dny, podle teploty v místnosti). Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je jen nakyslé
  • Zkyslé mléko se zahřeje na teplotu cca 50 stupňů (na měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů – čím je teplota vyšší, tím je potom tvaroh sušší a tvrdší)
  • Pak se mléko nechá přiklopené pomalu zchladnout (pokud byste chtěli tvrdý tvaroh na strouhání, tak se scedí ještě horké a zatíží talířem)
  • Po vychladnutí se scedí syrovátka a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedník), nebo se přes plátno ještě trochu vymačká
  • Dobrou chuť
Domácí tvaroh