Domácí jogurt
Ingredience
- 1 litr mléka
- 1 jogurt 250 g (s živými kulturami, nejlépe Holandii)
- Kondenzované mléko slazené Salko (jen pokud chcete mít jogurt nasládlý)
Postup
- Mléko se svaří
- Nechá se vychladnout na pokojovou teplotu a přimíchá se bílý jogurt (popřípadì Salko pokud by někdo chtěl jogurt nasládlý)
- Směs se nalije do uzavíratelných skleniček-zatím nevíčkovat!
- Nezavíčkované sklenice se dají do předehřáté trouby na cca 50 stupňů (ne více, zničila by se kultura) zhruba na 2-3 hodiny
- Pak se trouba vypne a nechá se to v ní pomalu chladnout (nejlépe v zavřené troubě přes noc), ráno se to zavíčkuje a dá do ledničky
- Kdo chce, nechá si ve skleničce nahoře trochu místa a mùže si tam přidat marmeládu či ovoce
- Dobrou chuť